Den Thailändska Politiken.

Ja, nu har jag ju inte skrivit på hur länge som helst. Saken är att de politiska demonstrationerna har varit helt galna och det har varit så mycket som har surrat i huvudet, att jag inte har hunnit sätta allt på print i bloggen. Men nu kör vi.

För två veckor sen dog 25 människor och över 800 blev skadade när militären försökte mota undan demonstranterna från deras läger. En av sammandrabbningarna skedde precis vid Khao San Road där kulorna kom farandes från alla riktningar. En del av mina vänner härnere befann sig mitt i det, och vad de sedan beskrev för oss lät helt galet. I de första rapporterna lades den största skulden på rödskjortna, vilka anklagades för att ha skjutit skarpt mot militären. Men lite i taget har mer och mer avslöjats och man återkommer igen till den ständiga maktkampen. Jag upplever att det är väldigt mycket anklagningar från båda hållen. Något som dock förbryllar är att det ska ha befunnit sig svartklädda snipers uppe på taken som sköt redshirts. Regeringen och militären hävdar att de inte tillhörde dem. Redshirts förnekar också - varför skulle de skjuta sig själva? Det spekuleras hejvilt om vilka dessa svartklädda snipers kan vara, och jag tror att än idag, två veckor senare, har det inte kommit till kännedom. Den 10:e April var en tragisk dag i Thailand.



Såhär såg det ut alldeles i närheten av där vi bor - nästa dag. Redshirts hade övertagit några militärfordon och använde dem för att blockera gatan. Det hade kommit information om att nya militärstyrkor skulle anlända denna vägen för att mota bort demonstranterna som hade sitt läger på andra sidan bron.



Vi tog tillfället i akt och fick prata med några redshirts som hade varit med om det som hände kvällen innan. Det var hjärtskärande att lyssna på, men samtidigt väldigt intressant. En kille hade tagit lite bilder med sin mobiltelefon och det var bilder på människor som mer eller mindre hade fått huvudet bortskjutet. Och den 11:e April hävdade militären fortfarande att de bara skjutit med gummikulor. Den här killen vi pratade med berättade också att anledningen till att de hade stulit kroppar från sjukhusen var för att regeringen skulle bli tvungna att gå ut med informationen om att människor faktiskt hade dödats i våldsamheterna. Något som tydligen gärna tystas ner annars.

När mörkret föll över Bangkok bestämde vi oss för att gå tillbaka hem. Många sa till oss att gå hem och det ryktades om bomber och nya våldsamheter. På vår gatan stod det tio militärbilar med beväpnade militärer i. Precis när vi gick förbi startade alla samtidigt och körde därifrån i en ruskig fart.



Följande dagar var det många spekulationer och rykten som surrade runt. Men allt föreföll rätt lugnt. Många av redshirtsen begav sig hemåt till sina byar då Songkran (det thailändska nyåret) var runt knuten. Efter festligheterna kom de dock tillbaka och i förenad trupp slog alla läger på samma ställe. Den nya planen var att även inta Silom, men det skulle förmodligen mer eller mindre betyda döden för den Thailändska ekonomin, som redan nu visar enorma förluster.

I förrgår blev det våldsamt igen. BTS-stationen Sala Daeng sprängdes, en människa dog och en hel del skadade. Det som var annorlunda denna gången, var dock att det nu var redshirts vs. yellowshirts, och inte militären. Yellowshirts har alltså beslutat sig för att sätta ner foten och demonstrera mot redshirtsen. Sverige avråder nu från icke-nödvändiga resor till Bangkok. Det är tydligt att utvecklingen av konflikten går åt fel håll. Det är inte många som är optimistiska, en lösning verkar inte vara i sikte. Förhoppningsvis kommer det internationell hjälp snart, konflikten med den thailändska politiken kommer inte kunna lösas internt. Korruptionen och den icke-demokratiska synen har för stor kraft.

In the end, så tror jag inte det är någon fara för folk att åka till Bangkok nu även om våldet trappas upp. Änsålänge är det rätt koncentrerat till ett område och undviker man det området och är allmänt försiktig borde det inte vara någon fara. Dock är det kanske inte alltför kul att åka hit på semester då bland annat alla stora shoppingmalls är stängda. Men jag har det bra, och jag är inte särskilt orolig för min säkerhet. Universitetet tar god hand om oss och kommer givetvis att säga till oss att lämna Bangkok om det skulle bli för farligt.

Förresten, så ska jag lämna in mitt första final paper på måndag. Det är i Thaipolitik och vår professor sa att vi fick skriva om vad som helst. Därför har jag valt att tillämpa en analytisk modell på konflikten som just nu präglar Thailändsk politik. Jag ska analysera och försöka komma fram till lösningar. Det ska bli så spännande! Om jag presenterar tillräckligt bra teorier så kanske de kan bli presenterade någonstans, min professor har ju trots allt rätt bra kontakter... Hehe!

Wish me luck!


Jonte och Patte!

I onsdags fick jag och Jessica finbesök i Bangkok av Patte och Jonas som vi träffade på Phi phi. På onsdagen var det också ett white party på taket som vi hade lyckats fixa in killarna på. Vi hade i förväg berättat att eftersom temat var "white party" var de tvugna att bära helvitt. Därför hade grabbarna sytt upp vars ett par shorts och köpt vita lacoste-tröjor. Fint, tyckte vi! När det var dags för utgång stack jag, Jonte och Jessie till RCA för lite dans. Patte hade planer åt ett annat håll, så han drog till Khao San.

Jonas och jag är rätt laddade för att festa loss på RCA. Nanana... KAP KHUN KAP!



Världens finaste Jessie väntar på sin drink! Så fiiin i vitt!

Efter att vi svept vår dricka begav vi oss ut på dansgolvet. Där var det rätt dött, så vi bestämde oss för att hitta ett bord med lite roligt folk. Sagt och gjort!



Me at my finest!



Resten av grabbarna och Jess!

När vi tyckte att det började bli långrandigt inne på Route 66 drog vi vidare till Slim som ligge vägg i vägg där vi träffade några andra utbytesstudenter, plus killarna vi träffade som tog med oss till Freeak veckan innan. KUL!

Vi åkte hemåt strax innan det stängde, och som vanligt stod McDelivery och väntade när vi kom hem.

Nästa dag hade jag presentation i skolan klockan nio. Tack vare att jag fortfarande var berusad gick presentationen helt okej. Stod med händerna i fickorna och läste rakt upp och ner från pappret jag hade framför mig. BRA! När jag kom hem tog vi med Patte och Jonte till Central Pinklao då Patte behövde en ny kamera. Därefter bar det av till Lumphini park för lite varanletning. Såklart kilade vi in på marknaden först och köpte lite öl. Man får visst inte dricka öl i parken, så vi fick smussla när poliserna kom förbi - men smidiga som vi är klarade vi det utan att bli upptäckta. Vi såg också en massa varaner, men dessvärre hade jag inte kameran med då!

Efter parken åkte vi direkt hem och gjorde oss iordning. Vi hade lovat Kim att vi skulle vara på hans spelning klockan nio, och innan dess skulle vi hinna äta på vår nya favvo-restaurang! Så efter turboduschning tog vi vårt pick och pack och styrde kosan mot Khao San! Det blev en massa gott på den italienska restaurangen, och jag beställde lasagne som vanligt. Lätt den bästa lasagnen i Thailand där!



Jag och Patte är mätta och belåtna!

Jonas och Jessica också!

Därefter var det dags att promenera bort mot Roof där Kim skulle spela. Vi traskade in cirka en kvart sena, men blev ändå hälsade med ett glatt: "hello!!" i micken. Gillar att vara stammis!



Här har ni vår lilla Kim (liten och liten, han är visst 34!).

Jonas visar hur man multitaskar i alkisvärlden! Fint tycker vi.

När Kim gått av tog han med oss till ett annat ställe som han tydligen brukar gå till efter sin spelning, där han också spelar ibland. Vi skulle egentligen till Funky Villa, men fick höra att det var stängt på grund av demonstrationerna, så vi stannade kvar på Khao San. Så uppklädda till tänderna satt vi på några plaststolar bakom en parkerad bil och drack öl. Klassiker!

Vid tre-tiden var vi dock sjukligt trötta och stack hem. Grabbarna skulle trots allt till flygplatsen klockan fem... Och efter en tumultartad morgon kom de till slut iväg till Vietnam. De ska nämligen göra en sjukt bra planerad resa därborta. Tillåt mig: HAHAHAHAHAHA. Inte så bra planerad, alltså... Men vi önskar dem all lycka och hoppas att de kommer tillbaka snart igen!


Bad Taste Party!

Sådär en och en halv vecka senare kommer det efterlängtade blogginlägget om Bad Taste partyt vi gick på... Jag som inte gillar att klä ut mig särskilt mycket var lite ångestfylld i början. "bara drick", var Jessicas råd, "sen glömmer du vad du har på dig". Sagt och gjort. Flaskorna åkte fram, och mycket riktigt, några Chang senare tyckte jag att min outfit var den finaste på länge. Jess och jag gick ner i affären för att köpa mer öl och då mötte vi Nick och Jimmy som stirrade på oss med öppna munnar. Allt vi behövde säga var "bad taste party" och sen hade vi två nya medlemmar som skulle vara med och fightas om flaskan som den sämst klädda människan på klubben. Här är resultatet av våra "sämst klädda"-outfits:



Nick, jag, Micke, Freddan, Taiju, Jimmy och Jessica



Rätt galet snygga om jag får säga det själv!

Vi tog sedan en taxi till en BTS-station som vi visste att klubben skulle ligga rätt nära. Väl där ska vi försöka lista ut åt vilket håll vi ska gå och jag får syn på en bunke poliser som sitter och skrattar åt våra underbara outfits. Jag bestämde mig för att gå dit och växla några ord om livet...



Folk blev såklart avundsjuka och bestämde sig för att krascha fotot:



Haha, I'm telling yaaa!

Tillslut fick vi tag i en beskrivning och klubben låg inte alls långt därifrån. När vi kom dit stod där några vakter som genast tog tag i oss och sa "detta hållet ska ni". Haha, syntes det så tydligt att vi skulle på bad taste party? I guess it did...

Snygga människor på klubben.



Detta kortet är roligt på så många sätt och speglar verkligen stadiet av vår kväll!



Detta kortet är bad taste på riktigt. love it!

Kvällen avslutades med donken såklart. McDelivery is the shit!


Sammandrabbningar!

Hej mina vänner!

Jag har inte uppdaterat på länge nu, men här har verkligen varit full rulle! Bad taste party i lördags, skola måndag, ledig dag i tisdags med späckat schema, sen kom Jonte och Patte i onsdags och stannade till i fredags. Och igår inträffade den blodigaste dagen i Bangkok på två decennier med tunr 20 dödsfall och över 800 skadade. Jag och Jessica gick ut för att handla snacks på 7/11 och insåg att rödskjortorna var HÄR! Galet. Stod beväpnad militär precis överallt. Läskigt. Så det blev till att stanna inne. Jag skulle ju egentligen till Laos nu under Songkhran, men det satte pengarna stopp för. Med dryga 500 spänn på kontot är det inte så lätt med såna utsvävningar! Haha. Vi har blivit ombedda att lämna Bangkok igen, så det flesta har ju stuckit härifrån redan. Men vi är ett par modiga själar kvar.

Det kommer bilder och så från föregående vecka om ett tag. Först ska jag se om jag kan hitta en kul praktikplats till nästa termin.

Yeah!



Let's get this party STARTED!!!!!!!!

Som vi ska vinna vodkaflarran...

Bad Taste

Idag har det minsann varit en hektiskt dag. Gick upp i ottan för att öva lite på Thaiprovet. Blev såklart inte så mycket med det, eftersom jag hittar tre miljoner andra saker att göra när jag egentligen borde plugga. Klockan tio gick jag och Jessica iväg till skolan. Provet gick väl rätt hyfsat. Vår lärare är rätt rolig. Hon skriver upp vissa ord på tavlan, och genast blir det lite lättare att klara av provet... Haha! Under lektionen berättade Jessica att hennes Thaikompis hade bjudit in henne på ett så kallat "bad taste party" som skulle gå av stapeln imorgonkväll. Ett "bad taste party" går ut på att klä sig så fult som möjligt... Den som vinner får en flaska vodka. Efter lektionen gick vi därför ut och letade fula kläder till partyt. För en dryg hundralapp hittade vi följande outfit:



Den kommer dessutom att kompleteras med diverse andra utsmyckningar. Hela resultatet kommer till beskådan imorgon. Woop woop!

Efter våra fynd var det dags för TU2YOU igen. Det är himla trevligt. Idag fick jag en riktigt duktig student. Hon va bara 10 år, men var riktigt duktig på engelska. Hon visste dessutom vad "sarcasm" var och jag kan berätta att hon använde det flitigt! Hon var så söt, och fick mig att lova att jag skulle vara hennes "lärare" på måndag igen. Vem kunde säga nej till henne??

Därefter skulle alla ut och äta. Jag och Jessica avböjde dock och stack bort till vår favvorestaurang Bombay Blues istället. Vi ångrar det kanske lite nu, då vi båda två är så mätta att vi nästan spricker. Känns som att magen töjer sig, för satan i gatan vad ont det gör. Därför blir det nu en go film och sedan sänggång i tid eftersom det kommer vara uppladdning deluxe för partyt imorgon! Det kommer bli sjuuukt!!!!

infekterat blod.

Läste precis på bangkokpost att blodet som hälldes ut under red shirts protester häromveckan var infekterat med såväl HIV som hepatit B och C. Mysigt.

Freeeak bar!

Min presentation i tisdags gick väldigt bra! Jag är så stolt över mina tjejer. Kände mig som en riktig mamma där jag satt på scenen och fick tårar i ögonen när jag hörde hur mycket de hade övat! De pratade fritt, förklarade och tittade på publiken. Det var så härligt att se. Det verkar minsann som att de tog mitt råd och övade i spegeln kvällen innan. När vi gick av scenen ställde sig läraren upp och sa att vi var den bästa gruppen so far! Han sa även att vi fick 14/15 poäng, vi fick ett minuspoäng för att en av tjejerna tittade ner i papperna lite för mycket. Men det är ett sjukt stort steg framåt eftersom Thailändarna vanligtvis står på scenen och läser rakt upp och ner från sina papper.

När jag kom hem gick jag och Jessie ner till Khun Kai för lite mat. Vi träffade på Nick som sa att de skulle ut till RCA på kvällen, och jag & Jess är ju sällan sena på fest. Vi beställde in öl till maten, köpte ännu mer öl och gick upp till våra rum och gjorde oss iordning. På RCA hade vi riktigt roligt. Vi sprang runt överallt, som vi alltid gör. Vi träffade först ett par som var på smekmånad eller nåt. Där blev vi bjudna på vodka redbull. Sen träffade vi några andra Thailändare som vi fick whiskey och popcorn av. Riktigt trevligt. De Thailändarna tog med oss på en efterbar sen. Vi åkte rakt ut till utkanten av Bangkok och hamnade på ett ställe med BARA locals. Vi stannade väl ungefär en timme och gick sen till 7/11 för att handla lite vatten till hemresan. På väg ut från Freeeak Bar så var det en kille som tog tag i mig och undrade hur i hela fridens namn jag hade hittat till den baren. Haha, inte så vanligt med faranger där! Iofs var killen själv farang, men han såg väldigt Thai ut. Det var iaf en riktigt rolig kväll. Det är vid sådana tillfällen jag njuter. När man får uppleva lite annat än vad alla andra gör. Kul!

Igår skippade vi vår Thailektion, mest för att den är så sjukt tråkig. Och också för att vi var bakfulla. Vi drog till Central där vi gick till vårt favoritställe och käkade lasagne. Ägaren kom fram till oss och sa att nästa gång vi kom dit och beställde in lasagne skulle hon också bjuda på en "side". Älskar att vara stammis!! Sen blev det litta shopping som avslutades med mataffären där det alltid går alldeles för mycket pengar. Kvällen spenderades på rummet med AC'n och två filmer. Mys!

Just nu har jag egentligen Islam in Thailand, men jag råkade försova mig och klassen började för en timme sen. Jag gillar inte att komma sent, så jag struntar helt i den och går på min nästa klass istället. Usch, får så dåligt samvete när jag missar lektioner, men det är helt galet att de har attendance i alla klasser. Känns verkligen som gymnasiet all over again. Ingen frihet what so ever. Nej, nu ska jag skicka in min ansökan till Svenska Ambassaden. Håll tummarna!!!!!

Vi hörs snart igen.



Jessica och Nick på förfesten i Nicks rum. Kul förfest som vi hann vara på i typ 10 minuter... Haha!



Jessica tillsammans med en kille från Malaysia som bjöd på shotar.



Jag posar!!



Gänget!



Nu har vi kommit till Freeeak Bar! Jag är glad och dansant som vanligt!



Såhär kan det lätt se ut utanför 7/11 en sen tisdagsnatt.


RSS 2.0